Destinația

desti

Așezarea

Rezervatia Creasta Cocoșului, aflorimentul de stâncă al vulcanului adormit, este aria protejată emblematică a destinației ce îmbrățișează zona colinară blândă dintre cele două râuri: Mara și Cosău. Un petec de tihnă pe teritoriul comunelor Budești, Desești, Ocna Șugatag și Călinești, cu sate prietenoase, unde timpul se scurge mai lent, ca în alte locuri.

Specificul locului

Fânețe împodobite cu claie de fân, contopite cu eclave de natură neatinsă – sunt semnul distinctiv ca ați ajuns în zonă. Peisajul cultural inconfundabil e dovada ințelepciunii ancestrale ce respectă natura ca sursă de trai într-o zonă izolată de forfota civilizației.
Fructe de pădure, ciuperci și plante aromatice din flora spontană oferite de munte, sunt colectate cu grijă și transformate de gospodine în delicatese locale cu proprietăți revigorante. Lactate proaspete și carnea completează meniul simplu dar consistent al localnicilor ce se ocupă de procesarea lemnului și creșterea animalelor.

Servicii turistice

Veniturile sătenilor, sunt completate prin servicii turistice la scară mică oferite vizitatorilor. Din cele 25 de pensiuni gestionate de localnici, 3 sunt certificate în ecoturism, iar 7 fac parte din Rețeaua Patrimoniului Culinar Carpatic . Închirieri de biciclete puteți solicita în satele Desești, Breb și Ocna Șugatag.

Promisiunea

Pornind la pas în satele destinației, veți descoperi poezia arhitecturii clădite din lemn a Maramureșului: gospodării cu monumentale porți sculptate, vâltori și pive, biserici de lemn din secolul XVII ce păstrează bogățiile sacre ale localnicilor, parte din ele fiind incluse în patrimoniul UNESCO.
Alături de moștenirea culturala ce-i conferă identitate, explorarea naturii este invitația pentru vizitare, ce promite descoperirea de sine în context primordial. 7 rezervații naturale și 2 situri NATURA 2000 așteaptă să le descoperiți comorile ocrotite.

Întâlnire cu natura

Cadoul pentru cei răbdători și calmi: animale în habitatul lor natural, o experienta de neuitat. Nu trebuie să faceți foarte multe, doar să observați și să încercați să nu vă lăsați observat – veți fi fascinați de varietatea vieții sălbatice și trezirea instinctelor demult uitate.
Destinația este un loc perfect pentru turismul activ. În cazul în care sunteți iubitori de ciclism, alpinism sau escaladă, zbor cu parapanta, sau pur și simplu vă place să cutreierați muntele, acesta este locul în care să vă încercați forțele.

 

 

Proiect finanţat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România.
Pentru informaţii oficiale despre granturile SEE şi norvegiene accesaţi  www.eeagrants.org
Pentru informaţii oficiale despre Fondul ONG în România, accesați  www.fondong.fdsc.ro
Conţinutul acestui website nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a granturilor SEE 2009 – 2014. Întreaga răspundere asupra corectitudinii şi coerenţei informaţiilor prezentate revine iniţiatorilor website-ului.

EEA Grants     fondong_logo     fdsc_LS3E    FP