Comorile naturii în Eco Maramureș

Scopul proiectului:

Promovarea şi valorizarea ariilor naturale protejate din destinația de ecoturism Eco Maramureș, cu scopul de a crește nivelul de acceptare al acestora în rândul comunităților locale prin intermediul implicării şcolilor și a localnicilor activi în turism.

Abordarea proiectului:

  • Dezvoltarea cunoștințelor legate de valorile biodivesității a unui grup de tineri din școlile comunităților locale, prin activități interactive de inițiere în protejarea naturii, organizate în ariile naturale protejate din destinația Eco Maramureș.
  •  Creșterea conștientizării importanței ariilor naturale protejate din destinația de ecoturism Eco Maramureș în rândul actorilor locali formatori de opinii și a localnicilor activi în turism, prin organizarea unui eveniment de promovare.

Rezultate obţinute:

  • 4 acțiuni de educaţie ecologică aplicativă organizate pentru elevii unităţilor de învăţământ din cele 4 comune – Budeşti, Deseşti Ocna Șugatag și Călinești. Un eșantion de 65 de elevi a beneficiat de o experiență interactivă prin care au descoperit ariile protejate din destinație, au aflat mai multe despre speciile ocrotite, importanța menținerii habitatelor, precum și a consecințelor intervențiilor umane asupra echilibrului fragil al naturii. Ghidul de buzunar „Comorile tinoavelor în Eco Maramureș” realizat în acest proiect a fost utilizat ca material didactic de micii exploratori în „vânătoarea de comori” – întrecere în identificarea speciilor pe parcursul celor 4 acțiuni.

  • Comunitățile locale din destinație, formate din 4 comune cu 12 sate, dar și cele din vecinătatea acestora, au aflat mai multe despre obiectivele naturale protejate prin intermediul canalelor media, inclusiv spotul de promovare difuzat de postul de televiziune Plus TV, partener în proiect și campaniile de promovare pe rețelele sociale.
  • Evenimentul outdoor dedicat ariilor naturale protejate, organizat cu sprijinul localnicilor implicați în turism, a avut un impact semnificativ asupra creșterii gradului de conștientizare în rândul celor 176 de participanți formatori de opinie locali. Prin imagini fascinante și povești captivante, evenimentul a subliniat importanța patrimoniului natural ca atracție principală a destinației de ecoturism Eco Maramureș, evidențiind în același timp beneficiile pe care aceste arii le aduc comunităților locale.

Videoclip de promovare a ariilor naturale din destinația Eco Maramureș 

Publicație: Ghid de buzunar ”Comorile tinoavelor”

Perioada de implementare: mai 2024 – septembrie 2024

Secțiune web realizată în cadrul proiectului ,,Comorile naturii în Eco Maramureș” –  implementat de Asociația EcoLogic în parteneriat cu Plus TV Maramureș.

Proiect finanțat de Fundația pentru Parteneriat și MOL România
prin programul Spații Verzi – componenta Arii Naturale Protejate.

logo_fpc-ro      logo_mol

Conținutul acestui material nu exprimă neapărat opinia finanțatorilor. Responsabilitatea pentru conținutul acestuia este asumată în întregime de Asociația Ecologic.